Тренажор за бизнес компетенции. В кухнята.

Един приятел, управител на софтуерна фирма, сподели, че готви, защото обича да е победител. Готвенето му позволява бързо да постига добри резултати, признание и удовлствие от победата. Работата в кухнята обаче крие много повече възможности за трениране и развитие на бизнес компетенции и производствена култура. Ето няколко примера.

Иновации

Иновацията представлява разработване на нещо ново, подобряването или използване по нов начин на нещо съществуващо. Повечето хора, които познавам, използват тиквата за приготвяне на десерти – печена, варена, като пълнеж за тиквеник. Как биха могли да ползват тиквата иновативно? Като я преместят по-напред в менюто – под формата на крем супа от тиква, или като ордьовър. За ордьовъра например основните операции се запазват – тиквата се вари или пече на елегантни късчета. Залива се с дресинг (красива българска дума) от лимонов сок и зехтин, поръсва се със сол и черен пипер, може да се добави и намачкан чесън. Ако хората около масата не искат дъхът им да мирише на чесън – с чесън се натърква ръба на чинията.

Какви бизнес задачи решихте? Използвахте по нов начин суровина, която обичайно ползвате по друг начин. Препозиционирахте един стар продукт. Направихте продукта (вечерята) да изглежда по нов начин. Излъгахте сетивата, които по навик очакват други усещания. Това си е маркетинг в най-чиста форма.

Усвояване на методи за решаване на изобретателски задачи

Теорията за решаване на изобретателски задачи, развита от Хенрих Алтшулер, предлага разнообразни методи за решаване на сложни инженерни задачи. Един от тях е „от противното“. Да се върнем към използването на тиквата и да изобретим десерт, като приложим този метод. Обичате баница с тиква. Как я правихте досега? Слагате плънка от тиква между корите за баница. Изобретението: препечете кората на баницата и я сложете между две предварително сварени на пара и подсушени парчета от тиква. Поръсете със смес от захар и канела. Можете да упражните и инженерната си терминология, като наречете продукта „инвертирана баница“.

Намаляване на разходите за инструменти и опаковка

Отрежете горната част на тиквата, почистете я отвътре и я напълнете с подходящ пълнител – боб, леща и обичайните продукти за сготвянето им; оваляни в препечено брашно или грис, захар и канела ябълки. Поставете като капак горната част на тиквата и печете на много бавен огън. Икономисахте една тенджера, а почти цялата опаковка може да бъде изядена.

Подреждане на производството във времето и пространството

Всеки, който е работил в чисти производства знае, че не бива да се сместват „чисти“ и „мръсни“ потоци. Така ли е във вашата кухня? Тук можете да тренирате уменията си одит. Отворете хладилника. Има ли сурови продукти – потенциален замърсител, като яйца и сурово месо, разположени близо до продукти за пряка консумация? В завода не го допускате. А в хладилника? Одитът на хладилника ще ви позволи да подредите продуктите по безопасен начин. Проверете дали производителят е поставил означенията за разполагане на продуктите в помощ на тази концепция. Дали чекмеджетата и рафтовете са проектирани така, че да позволяват ефективно разделяне на чисти от мръсни продукти? Това може да определи и изискванията към следващия хладилник.

Инспектирайте как се използва работното пространство и инструментите. Ползва ли се една и съща дъска за рязане на месо и хляб? По какъв маршрут се движат съдовете от шкафа, към работния плот, печката, мивката и сушилника? Има ли зона за чисти и мръсни чинии?

Резултатите от одита ще ви дадат насоки за подобрение. За да го постигнете, ще упражните управление на промяната. Някой от семейството, който не е фен на реда, ще мрънка и ще нарушава производствената дисциплина, но това са обичайни предизвикателства на промяната.

Lean production

Представлява производствена практика, която разглежда изразходването на ресурси за всяка друга цел, освен за създаването на стойност за клиента, като загуба. Най-често тази концепция се свързва с производствената система на Тойота.

Lean разпознава 7 вида загуби, свързани с транспортиране, склад, движение, чакане, свръх обработка, свръх продукция и дефекти.

Кухнята е отлично място за практикуване на идеите за производство без загуби. Ето няколко примера.

Свръх продукция – Според собственика на една известна българска верига кулинарни магазини, преяждането започва след като общото количество погълната храна надхвърли 400 г. Разбира се има известен толеранс, да приемем, че е 20%. Трябва да подготвите вечеря за 4 човека. Очевидно общото количество на храната трябва да бъде около 4 х 0,4 кг = 1,6 кг. Толеранс 20% – 0,320 кг. Или общото количество на храната трябва да бъде в интервала 1,280 кг – 1,920 кг. Ако произведете над 2 кг, или ще преядете, или на следващия ден ще ядете стара храна, или излишъкът ще отиде на сметището. Тук тренираме Lean и умения за планиране.

Още малко за свръх продукцията. Най-лошата загуба е да се произведе нещо, което не отговаря на изискванията на клиента. Как да упражним тази компетентност в кухнята? Поканили сте гости. Между тях може да има вегатарианци, неядящи свинско, суровоядци, диабетици и други подобни. Решението е да изясним изискванията към менюто. Така се упражняват умения за изготвяне на спецификации, интервюиране, иновативност и пр. Има място и за дизайнерски решения, например разработване на модулно меню: отделно приготвяне вегетариански модул (само зеленчуци) и месен модул (само месо). Ядящите месо получават комбинация от вегетариански и месен модул, а вегетарианците само вегетариански модул в подходящо количество.

Организирайте своя бизнес тренажор

Много мениджъри се оплакват, че са прекомерно заети и нямат време за учене. Както се вижда, животът дава много възможности за упражняване на бизнес компетенции. Готвенето на храна в домашни условия е дейност, която позволява да се приложат и упражнят широка гама от концепции, производствени методи и компетенции, които са нужни за всеки бизнес. И после уверено да се внедрят в реалния бизнес.

 

О. Дренски