Четвърто издание на YEE в България. Работещото решение на Zero Wave

„Не е трудно да формулираш идея, всеки може да го направи, трудно е да я развиеш в работещо решение!“

Хенри Форд

На 6 октомври 2021 г. приключи четвъртото издание на проекта Young Energy Scouts, организирано от Германо-Българската индустрилано-търговска камара (ГБИТК). Бяха представени проекти за енергийна и ресурсна ефективност и отличени най-добрите четири от тях.

Радваме се, че за четвърта поредна година бяхме част от партньорите на ГБИТК в проекта и се потопихме в атмоферата на предприемаческите идеи на младите скаути!

Голямата награда спечели проекта на Zero Wave „Да превърнем отпадъка в ресурс“. В своята дейност те се занимават с производство на брашно, биоразградима посуда и крекери от остатъчния малц след производството на бира, третиран като отпадък. Екипът се обединява около „философията на нулевия отпадък и бира“ и така възниква идеята за проекта. Спестяванията при проекта на Zero Wave са 1 месец = 3,150 м3 метан. Екипът на проекта демонстрира и пилотните резултати, с което показа умението да развие добрата идея в работещо решение.

Сред отличените със специални награди се откроиха и два от най-младите екипи на скаутите в това издание – отборите на 73 СУ „Владислав Граматик“ в София и на Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив.

Екип на БНТ2 стана първият представител на национална медия сред  участниците в проекта.

Повече за наградените проекти можете да прочетете на сайта на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) .

https://bulgarien.ahk.de/bg/news/news-details/zero-wave-gewinnt-den-hauptpreis-von-young-energy-europe-2021